2012’nin son yazısında yeni yıldan ve onun getirdiği yeni beklentilerden bahsederken, bende nasibini hemen alanlardan oldum. Yeni yılın ilk haftasında bir görev değişikliği ile Bursa Büyükşehir Belediyesi‘nden yeni kurulan Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı – Kent Estetiği Şube Müdürlüğü‘nde göreve başladım.

Mart 2012’de Sırbistan gezim sonrası ilk işe başladığım gün mesainin ilk saatlerinde aldığım (benim için ani) bir görevlendirme yazısı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem Şube Müdürlüğü’ne geçiş yaptım. Yerel Gündem Şb. Md. varolan tek asli görevi, Bursa Kent Konseyi‘nin yapacağı tüm çalışmalarda kuruma destek olmak, yaptığı çalışmaları belediye kanun ve yasalarına uygun bir şekilde bütçelendirmek ve gerçekleştirmek. Yani Bursa Kent Konseyi Başkanı (aslında Yürütme Kurulu’nu temsil eden kişi) hangi çalışmaların, ne zaman, ne şekilde, kimlerle yapılmasını istiyorsa bu çalışmalar belediyenin kaynakları ile birlikte harekete geçiriliyor.

Konsey başkanının, belediyesi başkanının danışmanı olması bu kaynak yönetimi sürecinin etkin ve verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlıyor.

Tüm süreç ile birlikte belediyeciliğin ne demek olduğunu, belediyenin nasıl çalıştığını öğrenmeye, öğrendiğim kadarı ile de işimde başarılı olmaya gayret gösterdim geçtiğimiz 8 ay boyunca. 17-18 çalışanı olan birimde, devlet memuru, belediye memuru, belediye işçisi, belediye şirket personeli, taşeron şirket personeli gibi farklı kategorilerde kişiler çalışıyor. Bu yapı yasalar karşısında insanlara istihdam yaratmaya çözüm olsa da, pratikte bazı sorunları da maalesef beraberinde getiriyor.

Bursa Kent Konseyi hazirununda BurSanat Eğitim ve Gençlik Derneği Başkanı olarak bulunan biri olarak, aynı zaman Bursa Kent Konseyi Yürütme Kurulu 6. sıra yedek üyesiyim. Yürütme Kurulu yedek listesinde olduğunu da genel kurul esnasında listeler açıklanırken öğrenmiş biriyim aynı zamanda.

Bursa Kent Konseyi’nde göreve başladıktan hemen sonra bilgisayar kullanmaya olan yatkınlığım ve bilgim doğrultusunda Eylül ayı içerisinde Bursa’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali ile ilgili çalışmalara başladım. Festival Yürütme Kurulu’nda yer alarak, festivalin web sitesi ve sosyal medya editörlüğünü yaptım. Türkiye’nin bir çok yerinde bir çok değerli insanla tanışmış olmam festivalin hazırlığı süresince yaşadığım tüm sıkıntıları unutturuyor bana. Festival vizyonun geliştirilmesi, Bursa için daha vizyonu geniş bakılması ve bu insanlara alan yaratılması noktasında verdiğim mücadele en çok beni yormuştur bu süreçte. Ceyhun İrgil, Merih Akoğul, Cengiz Karlıova, İbrahim Akbalcı gibi bir çok iyi ve değerli insanla birlikte çalışma şansım oldu. Süreç boyunca dönenim Bufsad Başkanı Utku Kaynar’dan bir çok yeni şey öğrenme şansım oldu. Ve sonuç itibariyle çok kapsamlı mükemmel bir çalışmayı üç beş kişinin özverisi ile sırtında, on beş kişinin sorumluluğu ile dilinde, binlerce insanın kalbinde güzel bir yere koyarak bu festivali tamamladık.

Bursa Kent Konseyi ve beraberinde Yerel Gündem Şube Müdürlüğü, Bursa’nın en aktif olması gereken kuruluşu ve kamu birimi. Ancak maalesef ki Bursa halkı tarafından Bursa Kent Konseyi’nin yapısı ve varlığı sadece yapılan konser, seminer vb. görsel faaliyetler ile biliniyor. Bursa Kent Konseyi ne iş yapar dediğiniz de bir çok insan bu kuruluşu, belediyeden destek olan bir dernek sanıyor. Bu noktada yine maalesef halkın alt kademelerine ulaşmak, onları yönetişim sürecine dahil etmek adına çalışmalar da yürütül(e)miyor.

Sivil toplum kuruluşu temsilcisi bir çalışan olarak Yerel Gündem çatısı altında çalışıyor olmak bazı zamanlar sorunlar doğurabiliyor. En çok katkı koyacak kişi olman; hayatında gönüllülük yapmamış ya da siyasi menfaatler göz önünde gönüllülük yapan kişilerden daha aktif olman gerekirken, bir anda en pasif durumda kalabiliyorsunuz. Yapılan tüm faaliyetlerin toplumdan yana, toplum faydası için olması kaygıları taşıyan gönüllü bir kişi olarak, üst yönetimden verilen talimatlara uyma ve yerine getirme noktasında maalesef ki kendiniz ile çelişebiliyorsunuz da. Bu zamanla sizi fikirleriniz ile tanınır, önem ve değer verilir konuma getirse de ilerleyen dönemlerde yapacağınız çalışmalar için bir takım engeller doğurabiliyor. Nitekim festivalin bitmesi ile İletişim ve Organizasyon Ofisi’nde tamamlanan görevimin ardından Projeler Ofisi’ne geçişim bir şekilde gerçekleşmedi. Son 3 aylık dönemi, İletişim ve Organizasyon Ofisi’nde yapılan projelere katkı koymaya, yeni projeler yazmaya çalışmak ile geçti.

Bazen bir arkadaşınızı içinizden geçirirsiniz de arar o sizi… Rüyanızda gördüğünüz durumları bir kaç gün sonra yaşadığınızı görürsünüz… İçinizden bir şey geçer ve görürsünüz ki aradan aylar geçmiş ve o gerçek olmuştur… İşte benim ki de tam öyle bir durum oldu. Arkadaşlarım ile konuşurken iş mi değiştirsem, işten ayrılsam da başka bir iş bulsam derken bu düşüncem de vazgeçip kendimi sosyal girişimcilik alanında geliştirmeye başlamıştım. Literatür araştırıyor, bolca okuyordum ve BurSanat’ın gelecek modellemesi üzerinde çalışıyordum. Bu benim değişiklik arzumu bir nebze olsun dindirmişti. Bu sorunların bende oluşturduğu çözüm arama davranışı bir çok olumlu sonuçlar doğurdu.

Gel gör ki, aylar sonra bu gönlümden geçenlerin hepsi gerçekleşmeye başladı (Allah’ın takdiri işte). BurSanat sosyal girişimcilik modeline dönüştürüldü. İşimi değiştirdim. Yeni yıl yeni umutlar başladı… Kendisini sosyal girişimci şeklinde bilgisizce ünvan verenlere ve sosyal girişimcilik nedir diye merak edenlere de bir yazı yazacağım.

Şu an Kent Estetiği Şube Müdürlüğünde görev yapıyorum. Arkadaşlarımın demesi ile tam kendim gibi entel bir iş yeri buldum (Entellektüel desek daha iyi olmaz mı?). Bu alternatifin bana sunulduğu an, kent estetiği dediklerinde önce şaka olduğunu düşündüm. Adı bir garip geldi. En azından “o kadar Avrupalı olmadık!” diye düşündüm. Sonra benimle görüşmeyi yapan yöneticilerimin biraz abartılı nezaketi durumun gerçekçiliğini anlamama yardımcı oldu. Teklifin yapıldığı an tek endişem, yeni birimdeki çalışacağım kişilerin özellikle de yöneticilerimin uyumlu olup olmaması, egoları yüksek insanlar olup olmadığı idi. Endişe ettiğim an, içimden geçen ancak içimden geçenlerin gerçekleşmesi için hiçbir dış baskı yapmadığım ve o iç enerjinin kendisini tamamlaması için araya girmeyerek bana bu seçeneği karşıma çıkaran güce inandım ve güvendim. Heyecanlandım, uzun bir aradan sonra. Tebdil-i mekanın ferahlığını yaşayacaktım yeniden. Yeni iş, yeni insanlar, yeni fikirler ve bakış açısı…

Bursa Kent Konseyi çatısı altından çalışmış olmak bana çok şeyler kazandırdı. Emeği geçen herkese A’dan Z’ye teşekkürü bir borç bilirim. Hayatımın bundan sonraki aşamalarına beni hazırlayan mükemmel bir iş içinde eğitimi 2010’un mayısından itibaren almaya başladım. Kent konseyi yapısını daha iyi görmüş olan bir sivil toplum temsilcisi olarak bundan sonra konseyde daha aktif olacağımızı kesinlikle söyleyebilirim. Toplumun dezavantajlı kesiminin de kent konseyi imkanlarından yararlanması için çaba sarf edeceğim. En basit örneği olarak herkes Merinos AKKM’deki Kent Konseyi’ne ait toplantı salonlarını istedikleri zaman sivil toplum adına çalışmalar yapmaları için kendilerine tahsis edilecek toplantı salonlarının varlığını bilmeliler. Bu konu ile ilgili olarak bir yazıyı daha sonra yazmayı düşünüyorum.

Gelelim yeni görev yerime… Yıllardır kent ile ilgili yaptığım eleştirilere bazen arkadaşlarım bile katlanamaz. İşte onlardan bir kaçı:

  • Nasıl bir kentin yolları bu kadar bozuk olur?
  • Nasıl bu kadar dış görünüşü özensizce oluşturulmuş binalara izin verilir?
  • Nasıl bir otobüs durağında yönlendirme panosu bulunmaz?
  • Nasıl bir cadde bir kadar pis olur?
  • vs vs..

Düne kadar yaptığım eleştirilere (sanırım birileri beni duymuş olacak ki) çözüm bulmak üzere, kentin modernleştirilmesi ve görüntüsünün Avrupa standartlarında bir kent olması adına yeni bir birim oluşturuldu Bursa Büyükşehir Belediyesinin bünyesinde geçtiğimiz haziran ayında. Oluşturulan bu birimin resmi olarak çalışmaları ile 2013 ile birlikte başladı.

Bizde bu kapsamda öncelikli olarak kentin görsel güzelliğini bozan düzensizlikleri tespit ediyor, gerekli düzenlemelerin yapılması adına belediyenin ilgili birimlerine yönlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde satın almasını yaptığımız ve alınmasını beklediğimiz bir araç ile (Google ve Yandex’in sokak görüntüleme aracı) kesintisiz görüntü aktarımını sağlayarak, koordinasyon işlerini yürüteceğiz.

Dün şikayetçi olduğu konular hususunda kişinin çözümün bir parçası haline gelmesi konusunda sahip olduğum iç motivasyon gerçekten sevindirici. Aynı zamanda çalışma arkadaşlarımın uyumu, şube müdürümün bilgi ve tecrübesini benimle paylaşması ve yönlendirmesi ile birlikte yaptığımız çalışmaların verimliliğinin gözle görülür değişimler yaratacağı inancındayım.

Bursa’da doğmuş, büyümüş, okumuş ve çalışan biri olarak, Bursa‘nın bu kentte yaşayan insanlar için modern ve sağlıklı bir kent haline getirilmesi noktasında yaptığım işi çok anlamlı buluyor ve seviyorum.

Bu görev değişikliği vesilesi ile çok tanıdıktan, arkadaşımdan terfi etmişcesine tebrik mesajları aldım. Hepsine teker teker göstermiş oldukları hassasiyet ve destek için teşekkür ederim. Son bir haftada daha güler yüzlü, daha enerjik biri olup çıktığımız söyleyenler bile var. Bir enerji kümelenmesini hissediyorum bedenimde gerçekten. Sanırım her gün güneşten önce güne merhaba demenin olumlu etkisini hissediyorum. Günde 6-7 saat uyku ile, eğer yapacak bir şeyleriniz var ise dinç kalmanız gerçekten mümkün.

Uzun lafın kısası, Bursa’ya yaşıyor ve ana arterlerde görsel olarak kentin modern görünümüne engel bir takım şeyler gözünüze takılıyor ise bizlerle iletişime geçmeyi unutmayın. Binlerce yıllık geçmişe sahip bu kenti, el birliği ile hep birlikte modern bir görünüme kavuşturmak, daha yaşanabilir bir Bursa için bizlerin borcudur…

Yeni Yılda Yeni Bir Başlangıç

yorum