GSM tarafından yürütülen “Sivil Toplum Diyalogu-3: Siyasi Kriterler Hibe Programı” kapsamında gerçekleştirilen “Hep Birlikte: Bir Katılım Projesi” kapsamında 11-15 Ekim 2015 tarihleri arasında Brüksel’de bir çalışma ziyareti düzenlendi. Faaliyetlerinden biri de bu çalışma ziyareti olan proje, gençlik alanında çalışan kurum ve kuruluşların siyasal kültür, demokratik katılım, temel hak ve özgürlükler, insan hakları ile AB-Türkiye ilişkileri, AB politik mevzuat ve uygulamaları konularında kapasite geliştirmelerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Türkiye’den 9 sivil toplum kuruluş temsilcisinin katıldığı bu program çerçevesinde, Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu çatısı altında kuruluşları ziyaret ettik, temsilcileri ve yöneticileri ile toplantılara katıldık. Dört günlük yoğun program kapsamında yapılan ziyaretlerin detaylarını sırasıyla aşağıda bulabilirsiniz.
Avrupa Komisyonu Komşu Ülkeler ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü (DG Neighbourhood and Enlargement Negotiations) sorumlusu Milletvekili Patrick Paquet ile “Avrupa Birliği – Türkiye ilişkilerinde müzakere süreçleri nerede?” başlığı ile buluştuk. Türkiye’nin müzakere sürecini, açılan ve açılmayan fasıllar, mülteci sorunlarının müzakere sürecine etkisi, Kıbrıs sorunu ile diğer konuları konuşup, tartıştık.
“European Alliance to Save Energy” kurucusu ve başkanı, geçmiş iki dönem Avrupa Parlamentosu milletvekili ve Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Monica Frassoni ile “Sivil toplum kuruluşlarının siyasi kültür ve demokratik katılımda enerji verimliliği konusu” başlığınde buluştuk. Deneyimli politikacının deneyimlerini dinleyerek, çevre ve sivil toplum katılımı, politika yürütme süreçleri, Avrupa Parlamentosundaki karar alma süreçleri hakkında bilgi edindik.
Avrupa Gençlik Forumu (European Youth Forum – EYF) İletişim Koordinatörü Sarah Farndale ile olan buluşmamızda Gençlik Politikalarını konuştuk. Türkiye’deki henüz oluşmuş bir Ulusal Gençlik Konseyi yapısı olmaması nedeniyle (yerini almaya çalışan ve örgütlenme sürecindeki Gençlik Örgütleri Forumu var), Avrupa Gençlik Politikalarına Türkiye’nin nasıl katılabileceğini konuştuk.
Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü (DG Environment)’nde Türkiye Sorumlusu Madalina Ivanica, Kaynak Verimliliği Biriminden Rozaline Petrova ve Tarım, Orman & Arazı Birimi Sekreteri Cristina Chirtes ile buluştuk. Avrupa Birliği fasıllarından en fazla yerelleşen konulardan biri olan Çevre Faslını konuştuk ve Türkiye için geldiği son durumu değerlendirdik.
Eurodesk Brüksel Ağı’nın genel merkezinde ziyaret ederek, Yönetici Fabrice Gonet ve ekibi ile buluştuk. Gençlik Bilgilendirmesi’nin Avrupa çapında yapan Eurodesk Ağı’nın nasıl koordine edildiğini, karar alma mekanizmalarının ve Avrupa Komisyonu desteğinin nasıl çalıştığını konuştuk.
Kıbrıs Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi ve Büyükelçi Kornelios Korneliou ile Kıbrıs Brüksel Büyükelçiliği’nde buluştuk. Çok farklı ve özel geçen bu toplantının temel konularını, Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakere süreci ve AB’nin diğer güncel konuları ile Brüksel’deki Türk lobisi oluşturdu.
Avrupa Komisyonu – Avrupa Dış Eylem Hizmetleri Birimi sorumlusu diplomat Andree Ricci ile Avrupa Birliği – Türkiye İlişkilerindeki güvenlik, terörizm ve Suriye sınırındaki durum konularını konuştuk. Türkiye’deki basın özgürlüğü, Kürt sorunu, Kıbrıs sorunu, AB müzakere süreci, 2015 genel seçimleri gibi güncel gelişmeler tartışıldı.
Avrupa Parlamentosu’nı mülteci görüşmelerinin sürdüğü bir oturumda ziyaret ettik. Türkiye’nin rolü konusunda güncel tartışmaların olduğu, raporların sunulduğu, Avrupa Birliği’nin tam katılımla temsil edildiği parlamentoda bulunduk.
Yeşiller Partisi Dış İlişkiler Danışmanı Paolo Bergamaschi ve Türkiye’nin Dostları Grubu (Friends of Turkey) Genel Sekreteri Laura Batalla Adam ile Türkiye’nin müzakere sürecini, Avrupa Birliği içerisindeki lobi çalışmaları, 2015 genel seçimleri, basın özgürlüğü, Kürt sorunu, Kıbrıs sorunu, demokratikleşme süreci gibi konuları detaylıca konuşma şansımız oldu.