Yeni… Her şeyin yenisini sever ve ister insanoğlu… Doğanın varoluşunda vardır yenilik, ilerleme, gelişme. Zaman algısındandır belki de. Belki hiç düşünmemişizdir aslında neye “yeni” dediğimizi. Hayatımızda daha önce olmayan, bizim daha önce bilmediğimiz, görmediğimiz ya da sahip olmadığımız şeylere biz yeni diyoruz. Peki gerçekten “yeni” nedir? Yeni diye adlandırdıklarımız aslında bir başkası için yeni olmayabilir. Ay’a bir uydunun fırlatılması, Curosity‘nin Mars’a gönderilmesi belki de sadece dünya adı verdiğimiz bu gezegende yaşayanlar için “yeni”dir sadece. Buradan hareketle aslında hiçbir yeniliğin yapılmadığını sadece yeni şeylerin yeniden keşfedildiğini, bulunduğunu söyleyebilir miyiz? Bitmeyen isteklerimiz, kendimizden ve çevremizden olan istekler, tüketim, kaygılar, beklentiler… Aslında altında bir doğanın olmazsa olması olan “yeni” arzusu değil mi? Zamana karşı yaptığımız bu yarışın, zaman zaman bizi yenik düşürmesi.. Yenik düşürmesi.. “Yenik” kelimesinin içinde “yeni” kelimesini olması anlamlı bir ironi değil midir aslında? Yeni aslında bizlerin hayatlarına fark etmediğimiz bir nostaljiyi de beraberinde getiriyor. Yeni yıl, yeni yaş, yeni iş… Kendimize rakamlar, mekanlar, kişilerle koyduğumuz sınırlar bizim yeniyi bir bayram havasında kutlamamıza neden oluyor aslında. Bu kutlamalar, hayatımızda bazı dönemler oluşturmamıza, nostaljiyi kategorilere ayrılmamıza neden oluyor. Zaman bile soyut bir kavram iken biz tüm kutlamalarımızı somutlaştırıyor, maddeselleştiriyor, sınırların içerisinde hapsediyoruz.
Yeni bir yıl ve geçen uzun mu uzun 365 günün değerlendirmesi… Hayatımızda yeni duygu, düşünce ve hislerimizin farkında olduğumuz yeni(!) bir yıl, yeni bir anlayış, yeni bir bakış, yeni bir görüş, kısacası hayatımızdaki yenilerin yenilendiği yeni bir yıl dilerim. Yılbaşı’nın ilk saatlerinde Üstad Ömer Hayyam‘ı da unutmayın.
Seninle içtiğim şarap helal, sensiz içtiğim su bile haram…
Bakalım geçtiğimiz yıl dünyada, ülkemizde ve benim yaşantımda neler oldu, neler olmadı kısaca bir göz atalım, yeniden hatırlayalım.
Dünya’da neler oldu?
- Vladimir Putin, yeniden Rusya Devlet Başkanı olarak seçildi.
- Suriye’de son 50 yılın ilk çok partili seçimi gerçekleştirildi. (6 Mayıs)
- 2012 Olimpiyatlarına Londra ev sahipliği yaptı. Şu ana kadar yapılan en muhteşem açılış töreni gerçekleştirildi. (Haziran)
- Batman filminin ABD’deki galasında silahlı bir kişinin saldırısı ile 12 kişi yaşamını yitirdi, 58 kişi yaralandı. (20 Temmuz)
- Nasa tarafından şimdiye kadar üretilmiş en zeki gezegenler arası gezginci robot olan Curiosity Mars’a indi. (6 Ağustos)
- Aya ilk ayak basan kişi olarak tanınan astronot Neil Armstrong 82 yaşında hayata veda etti. (25 Ağustos)
- Bir grup müslüman karşıtı tarafından Hz. Peygamber’e hakaret içeren “Müslümanların Masumiyeti” adlı sinema filmi İslam dünyasında büyük tepki yarattı. Libya’da düzenlenen saldırıda ABD Büyükelçisi Chris Stevens ve 3 çalışan yaşamını yitirdi. (10 Eylül)
- “Korkusuz Felix” tarihi denemesini yaptı. 43 yaşındaki Avustralyalı ekstrem sporcu Felix Baumgartner, helyum balonla çıktığı stratosfer tabakasında kendini boşluğa bırakarak, serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan oldu. (14 Ekim)
- ABD Başkanlık seçimleri Barack Obama ikinci kez kazandı. (6 Kasım)
- Filistin ve İsrail arasında hava ve kara saldırıları düzenlendi. Yüzlerce insan hayatını kaybetti. (14 Kasım)
- Güney Koreli şarkıcı Park Jae-Sang (PSY)’nin söylediği “Gangnam Style” şarkısının klibi Youtube‘da izlenme rekoru kırdı. (24 Kasım)
- Evrendeki en büyük kara deliklerden biri bulundu. Dünyanın 220 milyon ışık yılı uzakta bulunan kara delik, Güneş’ten 17 milyar kez daha büyük. (29 Kasım)
- ABD’de 20 yaşındaki Adam Lanza birlikte yaşadığı annesini öldürdükten sonra, bir ilkokulu basarak 20’si çocuk 26 kişiyi katletti ve intihar etti. (14 Aralık)
- …
Türkiye’de neler oldu?
- 2012 Türkiye’de Çin Yılı olarak kutlandı.
- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tutuklu yargılanmak üzere cezaevine kondu. (6 Ocak)
- Türkiye’de ilk yüz nakli ameliyatı Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştrildi. Uşak’ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya’dan alınan yüz, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Gebece köyünde yaşayan 19 yaşındaki Uğur Acar’a nakledildi. (21 Ocak)
- Yıldırım Demirören, Türkiye Futbol Federasyonu’nun yeni başkanı oldu. Demirören 229 oyun 221’ini alarak başkanlığa seçildi. (27 Şubat)
- Türk lirasının yeni simgesi tanıtıldı. (1 Mart)
- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl Türk kültür ve sanatının gelişmesine katkıda bulunanlara verilen Kültür Sanat Büyük Ödülü 2011’de fotoğrafçılara verildi. Ara Güler, Sıtkı Fırat, İzzet Keribar ve Sabit Kalfagil 2011 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi oldular. (1 Mart)
- Türkiye Millî Futbol Takımı teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde çıktığı ilk maçta, Bursa’da Slovakya ile yapılan özel maçta 2-1 kaybetti. (1 Mart)
- CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “2012 Uluslararası Cesur Kadınlar” ödülüne layık görüldü. Pavey’e ödülünü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton verdi. (8 Mart)
- Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ile ilgili dava zaman aşımına uğradı ve düştü. Davada 5 kişi yargılanıyordu. (13 Mart)
- Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli hale getirerek 8’den 12 yıla çıkaran kanun teklifi TBMM’de kabul edildi. (30 Mart)
- Fatma Neslişah, son Osmanlı padişahı Vahdettin’in ve son halife Abdülmecit’in torunu. 4 Nisan – 12 Eylül Darbesi ile ilgili davada ilk duruşma Ankara’da yapıldı. Davada TBMM, Başbakanlık, CHP ve MHP müdahil olarak yer aldı. (2 Nisan)
- Türkiye’yi 6 ekonomik bölgeye ayıran yatırım teşvik sistemi açıklandı. (5 Nisan)
- Kamuoyunda 2b arazisi olarak bilinen Orman vasfını kaybetmiş hazine arazilerinin satışını öngören yasal düzenleme TBMM’de kabul edildi. (19 Nisan)
- Galatasaray, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda ezeli rakibi Fenerbahçe ile 0-0 berabere kalarak 18. şampiyonluğunu ilan etti. (12 Mayıs)
- 2012 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye adına yarışan Can Bonomo Love Me Back adlı şarkıyla 112 puan alarak 7’nci oldu. (26 Mayıs)
- 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası Ukrayna ve Polonya’da düzenlendi.
- Şanlıurfa’da bulunan E Tipi Kapalı Cezaevinde mahkumlar arasındaki kavga sırasında çıkan yangında 13 kişi hayatını kaybetti. (16 Haziran)
- Türk Hava Kuvvetlerine ait F-4 Phantom II keşif uçağı radar testi yaparkan Suriye karasularının 1 mil açığında sınır ihlali gerekçesiyle Suriye tarafından düşürüldü. (22 Haziran)
- Müşfik Kenter, Türk tiytro ve sinema sanatçısı’nı kaybettik. (15 Ağustos)
- Afyonkarahisar’da bulunan askeri depoda meydana gelen patlamada 25 asker hayatını kaybetti. (5 Eylül)
- Windows 8 satışa sunuldu. (26 Ekim)
- Mayaların kehaneti gerçekleşmedi. (21 Aralık)
- Türkiye’nin NATO’ya yaptığı resmi başvuru sonucu ile Patriot füzelerinin Suriye sınırında nereye konulacağı kararlaştırıldı.
- 2012 yılında 31 polis, 132 asker ve 16 köy korucusu şehit oldu. 8 bin terörist yakalandı.
- Suriye’den gelen sığınmacı sayısı 150 bine ulaştı.
2012’de aramızdan ayrılanlar: Meliha Kireççi (anneannem), Tuncer Sevi, Hamit Haskabal, Azer Bülbül, Aslı Nemutlu, Behçet Türkekul, Lefter Küçükandonyadis, Rauf Denktaş, Evin Esen, Ünsal Emre, İlhan Kantarcı, Keriman Halis, Baykal Kent, Yusuf Kurçenli, Saffet Ulusoy, Ekrem Bora, Fatma Neslişah, Meral Okay, Erdoğan Arıca, Rahmi Kalaycıoğlu, Ümit Ömer Sevinç, Ayten Alpman, Güngör Türel, Orhan Boran, Rekin Teksoy, Nedim Çapman, Abdürrahim Karakoç, Sabri Ülker, Cevdet Akçalı, Ergin Orbey, Hüseyin Aktaş, Ülke Adatepe, Metin Erksan, Müşfik Kenter…
2013 yılı için tek temennim, dünyada bir nebze olsun adaletin ve barışın sağlanması. Umarım, yeni yıl yeni umutlarla birlikte, insanların huzur içerisinde, farklılıklarına ve birbirlerinin düşüncelerine saygı duyduğu, hayatın maddeselliğinin içerisinde bir nebze olsun kendilerinin farkına vardığı, öz değerleri doğrultusunda yaşam sürdüğü bir yıl olur. Vücudunuzun ve aklınızı sağlığı, işlerinizdeki kazancınız, çevrenizdeki güzel insanlar, başarılar sizinle olsun. Yeni yılınız kutlu olsun!